Bildarkiv - övriga service o räddningsfordon
_________________________________________________________________________________

Innehåll:

Höger: Chevrolet -41/-42.

Reg.nr: B4206.

Radionr:

Chassinr:

Byggnation:

Ägare:

Övrigt: Bil o Metall, Stockholm.

Fotograferad: 1970.

Foto: Anders Willgård.

La ut en efterlysning på veteranlastbilar.se ang denna bil och fick detta svar:

Oj Oj Oj ! Det är snart 40 år sen, som jag såg den där chevan. Kuriosa: 1968 fick jag anställning på en gummiverkstad på Västbergavägen 23. Mitt första jobb efter skolan.

Det var Wasa Gummi, som då ägdes av familjen Ahlin. Och där stod den, röd och gul, blänkande. Har för mig att dom sa att det var en ombyggd brandbil, men det var ju ett tag se´n, så där kan jag inte svära på det. Nåja.

Bak i dubbelhytten stod en luft-kompressor, som var kopplad till kardanaxeln via en fördelnings-låda. Den drevs altså av bilens motor. Genialt egentligen, då det går åt en hel del tryckluft när man lagar punka på traktorer, lastbilar, sopbilar mm, ute på "fältet".

Det var ju en servicebil. På flaket längst bak satt en liten handpumpad lyftkran, som användes till att lyfta upp hela lastbils-hjul på flaket. Minns att man fick dubbeltrampa när man skulle växla upp, och det var ett fasligt väsen från växellådan. Och bromsarna var väl knappast servo-assisterade, för man fick formligen "stå på bromsarna" emellanåt. Det hände också ibland att fördelnings-växeln hoppade i när man körde på gropiga vägar, och gissa om man höll på att göra ner sig, när kompressorn vrålade igång bakom ryggen.

Så småningom såldes Wasa Gummi till Åke Litborn. Firman utökades bla med uppköp av gummifirman JohnJohan, som låg på Ulvsundavägen 69 i Bromma, där det nu ligger en Shell-mack. Därav den nyare loggan på dörrarna på bilen.

Det var en otrolig upplevelse att få se den gamla trotjänaren igen, min första servicebil

/Rolle
_____________________________________________________________________

Källor:

Intervjuer med och upplysningar av;

Foto; I anslutning till bilderna är ägaren angiven.

Kopiering till sociala medier som Facebook och liknande är inte tillåten utan tillstånd av tow.se eller ägaren till bilden.

_________________________________________________________________________________

Åter till indexsidan

Sidan skapad i Mars 2017.